Ritning

Lantbruksutställning
Utställningsbyggnad för lösgående kor

Created with Sketch.

Torvald Åkesson

upright=0.5|Torvald Åkesson Nils Olof Torvald Åkesson, född 11 maj 1910 i Malmö, död 5 november 1990, var en svensk arkitekt. Åkesson, som var son till byggmästare N.S. Åkesson och Ida Månsdotter, utexaminerades från Kungliga Tekniska högskolan 1937 och från Kungliga Konsthögskolan 1941. Han var anställd hos professor Fritz Höger i Hamburg, arkitekt Sven Ivar Lind, arkitekt Sune Lindström och professor Gunnar Asplund, därefter chefsarkitekt vid Lantbruksförbundets Byggnadsförening och assistent i husbyggnadslära II vid Kungliga Tekniska högskolan. Han blev byråchef vid Lantbruksstyrelsen 1948, var chefsarkitekt där från 1960 och biträdande lärare i lantbruksbyggnadslära vid Kungliga Tekniska högskolan 1946–1961 och speciallärare i husbyggnadslära vid Lantbrukshögskolan 1945–1961. Han var chef för forskningsavdelningen vid Ethio-Swedish Institute of Building Technology i Addis Abeba 1961–1963 och site architect i Dar es-Salaam 1963–1965. Han var slutligen professor i arkitektur vid Lunds tekniska högskola 1967–1976, prefekt 1970–1976 och dekanus 1973–1976. Åkesson var bland annat styrelseledamot i Statens forskningsanstalt för lantmannabyggnader från 1943 och i Föreningen för samhällsplanering, ledamot av Byggstandardiseringen, Metallnormcentralen, Lantbrukets brandskyddskommitté, samarbetsdelegationen för husdjurshygien, representant i SIS och svensk representant i byggnadsfrågor inom jordbruket i Organisation for European Economic Co-operation (OEEC). Bibliografi Bostadsförsörjning och samhällsplanering (tillsammans med Uno Åhrén, 1944) Att bygga skola i Afrika (1965)

Teknisk ritning

miniatyr|Tidig teknisk ritning i form av en blåkopia. miniatyr|En byggnadsritning över Berns salonger, 1862. miniatyr|Arkitekt som skapar en ritning. miniatyr|Ett ritbord. En teknisk ritning är ett tekniskt dokument som används för att helt och hållet ange krav för produkter som ska tillverkas eller bearbetas. Tekniska ritningar är till exempel ritningar på byggnader eller inredningsdetaljer, maskiner eller maskindelar samt båtar, fartyg eller andra farkoster. Ritningen dokumenterar en viss konstruktion eller vissa detaljer och är underlaget till den färdiga produkten eller för patentansökan. En ritning kan vara till hjälp vid senare tillfällen, till exempel vid en restaurering eller för att vid senare tillfälle kunna läsas av andra personer. Ritningar är ett viktigt sätt att spara och sprida information om en viss produkt eller ett tillvägagångssätt. Användning Tekniska ritningar används av ett flertal yrkesgrupper, bland annat konstruktörer, arkitekter och landskapsingenjörer. Inom området för tekniska ritningar används ritteknik som grund där tillämpning av dess system och metoder används för att framställa en ritning som beskriver utseendet och krav på en produkt. Framställning av en ritning kan göras för hand eller med datorstöd. För att ritningar ska tolkas med samma syn av olika aktörer har tillvägagångssättet för skapa ritningar lett till att standarder har skapats av organisationer som SIS (Svenska institutet för standarder), CEN (European Committee for Standardization) och International Organization for Standardization (ISO). För att ritningar ska utföras på ett sätt och kunna läsas av en utbildad eller någon som har kunskap i ämnet, finns det regler hur olika ritningar framställs. Ritregler finns standardiserade både i internationella standarder, nationella standarder och speciella företagsspecifika standarder.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to