Antisemitism (utställning)
Antisemitism var en vandringsutställning som skapades genom att kombinera en holländsk och en svensk utställning för att spegla förföljelserna av judar under 2 000 år. Utställningen visades först i Stockholm och blev sedan en mobil utställning som turnerade 1992 till 1993 i Sverige.Riksutställningar/Projektarkivet/Projekt nummer: 2613, 2616, 2617/Volymnummer: F1A: 350/Mapp: ”2613, Antisemitism”/4 sidor A4 (rektangulära hål tyder på att de suttit i en ringpärm): ””Riksutställningar, Antisemitism”, sid. 3. Producent av den holländska utställningen var Stiftelsen Anne Frank i Amsterdam och den svenska arbetades fram av Planeringsgrupp Anne Frank i Sverige. Vissa modifieringar krävdes för att få Antisemitism att fungera som en vandringsutställning. Den praktiska biten och transporterna blev ett uppdrag för myndigheten Riksutställningar.
Bakgrund
Stiftelsen Anne Frank, Anne Frank Foundation i Amsterdam, hade redan tidigare producerat en utställning om antisemitiska bilder av judar i ett Europa präglat av kristendom, monterad på 18 dubbelsidiga skärmar.Riksutställningar/Projektarkivet/Projekt nummer: 2613, 2616, 2617/Volymnummer: F1A: 350/Mapp: ”2613, Antisemitism”/Dubbelsidigt ark (röda kanter) A4: ”Kalkyl/projektbudget, Riksutställningar, Projektets benämning, Antisemitism. En historisk skildring i ord och bild, Vårt diarienummer, RU 910404-5722/.../”, sid. 1. Utställningen sträckte sig från romartiden till den så kallade ”Waldheimaffären” på 1980-talet. Österrikes president Kurt Waldheim anklagades då för att ha varit nazistsympatisör och krigsförbrytare under andra världskriget.
Samtidigt hade Planeringsgrupp Anne Frank i Sverige, genom gruppens ordförande Berthold Kohn, producerat en utställning om antisemitism från 1300-talet till 1990-talet. På Berthold Kohns initiativ togs den holländska utställningen till Sverige och kombinerades med den svenska. Syftet var att visa de båda utställningarna som en enda på Kulturhuset i Stockholm, vilket skedde i slutet av 1991. Därefter arbetades utställningen om för att fungera som vandringsutställning med hjälp av Riksutställningar.
Tema
Antisemitism – både som stationär och mobil utställning – skildrade antisemitismens historia och bakgrund i Mellaneuropa, men också i Sverige.