KERAMIK

Created with Sketch.

Sune Sundahl

miniatyr|stående|Sune Sundahl (självporträtt). Sune Sundahl, född 14 januari 1921 i Stockholm, död 16 december 2007Sveriges dödbok 1901–2013 i Vagnhärad, var en svensk fotograf med inriktning på arkitektur och konsthantverk. Han var son till arkitekten Eskil Sundahl. Liv och verk miniatyr|stående|Sundahls första fotouppdrag: Stennäs sommarhus, 1937. Istället för att gå i faderns, Eskil Sundahls, fotspår att gestalta och rita byggnader valde Sune Sundahl att fotografera dem. Sundahl hade planerat att utbilda sig till fotograf i USA, men på grund av andra världskriget fick resan inställas. Istället inledde han studier vid Stockholms yrkesskolor på Kungsholmen, för att sedan börja arbeta hos fotografen Arne Wahlberg. Efter ett och ett halvt års arbete där, följd av värnpliktstjänstgöring, började Sundahl egen fotografverksamhet med egen studio. Hans första uppdrag fick han 1937 och var att fotografera arkitekten Gunnar Asplunds eget Stennäs sommarhus på Lisö i Nynäshamns kommun. Uppdraget ledde till att Sundahls okonstlade bildspråk kom att uppmärksammas av olika svenska arkitektbyråer och även av tidskrifter som ägnade sig åt arkitektur och formgivning. Det innebar att hans arkitekturfotografier täcker en historisk period från slutet av 1930-talet till 1990-talets början. Han dokumenterade allt från statliga och offentliga byggnader till privatvillor. Många av hans bilder finns som illustrationer till byggnadsartiklar i exempelvis facktidskriften Arkitektur / Byggmästaren. Andra uppdragsgivare var HSB, Albert Bonniers förlag, Norstedts förlag och Svenska slöjdföreningens tidskrift Form. Arkitekt- och ingenjörskontoret KFAI anlitade honom, Sundahls far Eskil var chef där mellan 1924 och 1958. Sundahl hämtades alltid då en byggnad av Ralph Erskine stod klar att avfotograferas. Han skapade även ett känt porträtt av Erskine.Ralph Erskine porträtt av Sundahl. År 1988 förvärvade Arkitekturmuseet i Stockholm cirka 196 000 av Sundahls negativ bestående av glasplåtar och mellanformatsnegativ (bilder i formatet 6×12, 6×9, 6×6 cm). Samlingen anses vara unik i sitt slag och är museets mest omfångsrika. Originalkopior av fotografen finns dessutom i vissa samlingar som donerades av arkitekter och arkitektkontor. Genom ett samarbete mellan Arkitekturmuseet och Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna kommer samtliga glasplåtar att skannas in och så småningom bli tillgängliga för allmänheten i museets databas på nätet.

Keramik

miniatyr|240px|Elektrisk högspänningsisolator Keramik (av grekiska: keramos, krukmakarlera) betecknar såväl framställningen, som själva godsen av bränd plastisk lera, såsom lergods, stengods, flintgods, porslin med flera. Keramer är en grupp material som liknar keramik och inkluderar icke lerbaserade material. En personer som yrkesmässigt framställer keramik kallas keramiker. Historik Principen att bränna föremål i lera för att åstadkomma föremål är mycket enkel och mycket gammal. Ett av de äldsta kända föremålen i keramik är Venus från Dolní Věstonice, omkring 26 000 år gammal, tillverkad av lera magrad med benmjöl. Keramik har dock liten praktisk nytta hos nomadiska folk, eftersom keramikföremål är opraktiska och tunga att ha med i flytten, och det är först med framväxten av jordbruket som förvaringskärl av keramik börjar tillverkas i större omfattning. I vissa nomadiska kulturer där man vistats under längre tid på samma plats har keramik förekommit. De äldsta fynden av keramik i Kina är 16 000–20 000 år gamla. "Uppfinningen" har gjorts flera gånger inom olika kulturer oberoende av varandra. Drejskivan uppfanns av sumererna omkring 4 000 f. Kr. Den fotdrivna drejskivan kom dock först runt tiden för Kristi födelse.Keramik & Porslin i Sverige genom 7000 år, Bengt Nyström (red.), s 9-13. Godstyper miniatyr|240px|En drejad kruka i saltglaserat stengods från Höganäs AB Keramikkrukor av Peter Brandes i Roskilde. Figurer i keramik av Lurblåsaren /Tornväktaren i Ystad.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to