Photo: Armémuseum / Armémuseum

Mat för en hel armé

180 objects

Fältbakugn

Grupp I III.
Fältbakugn nr 2 tillverkad i Södertälje 1916 med föreställare nr 14, med tillbehör.
Märkt "12 FÖRPL. KOMP. 1. Bagerikadern. FÄLTBAKUGN No 2".

Livsmedelsvagn

Lägermössa m/1860

Kollett m/1815

Långbyxor m/1815

Ränsel m/1853

Grupp C II.
Ränsel av läder med en fastspänd väska ovanpå samt hållare för en dricksflaska m/1848.

Skor

Skor av svart läder med snörning.

Kantin m/1898

Officerskantin m/ä

Kaffesurrogat

Kaffesurrogat från Andra Världskriget.
Kaffesurrogat består av malda ekollon, rostade ekollon, torkade ekollon och kokmalet kaffe.

Skor

Skor av brunt läder med klacksporrar.

Tältvägg

Verktyg för murararbeten m/1901

Ämbar m/1901

Lägerbyxor m/1869

Grupp C I.
Långbyxor av blå- och vitrandigt linne, så kallat kadettyg.

Ränsel

Fältkvarn

Grupp F III.
Handkvarn för malning av säd.

Tältstångsdel m/1902

Grupp I IV.

Ränsel m/1864-94

Grupp C:II.

Dricksflaska m/1906

”En armé marscherar på sin mage” är ett citat som brukar tillskrivas Napoleon. Att soldater behöver mat och dryck för att fungera i fält är uppenbart för de flesta av oss. Men alla är kanske inte medvetna om vilken central roll mat och försörjning har haft i krigsföringen genom historien. Genom årtusenden har människor krigat om mat och med mat, men det går inte att föra krig utan mat.

Mat för en hel armé är en utställning om maten som nödvändighet och strategiskt vapen. Utställningen berättar om matens historia inom den svenska armén från 1600-talet till idag genom föremål ur Armémuseums samlingar som speglar matkultur, tillagning, måltider och andra frågor kring hur soldaten fick sitt dagliga bröd. Från 1600-talets närproducerade långkok till dagens frystorkade stridsportioner.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to