Och dito vinkällare.

En ensam sjöman står i en vinkällare med långa rader av vintunnor.

Created with Sketch.

Gotland

Gotland (gutniska Gutland, äldre danska Gulland) är Sveriges största ö, belägen i Östersjön, cirka 100 kilometer från det svenska fastlandet. Gotland är också, tillsammans med de omkringliggande öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt flera mindre öar, ett svenskt landskap. Landskapet är även ett län, en kommun samt ett stift. Huvudön är till ytan  km², länet och landskapet är till ytan  km² medan ytan inklusive insjöar är  km². Under sommaren besöker mängder av turister Gotland, inte minst det världsarvsförklarade Visby, som är öns enda större tätort. På ön finns 92 medeltida kyrkor vilket gör Gotland till Sveriges kyrkotätaste kommun. Etymologi Gotland har fått sitt namn efter folkslaget gutar, vars förled gut- torde härröra från äldre urgermanska med betydelsen utgjuta, möjligen som en beteckning för män och är formellt helt identiskt med folknamnet goter. Det ursprungliga namnet på ön var Gutland,(a) kutlandi 1000-talet, med runskrift, vilket med latinska bokstäver blir a Gutlandi. Landskapet omnämns i Florenslistan, ursprungligen från 1103, i sin latinska form "Gutlandia".Christian Lovén, Florenslängden. Den äldsta förteckningen över de svenska stiften, Strängnäs stiftshistoriska sällskap, Örebro, 2020, s. 12. På 1300-talet skrevs namnet som Gutland. Förledet betecknar gutar och efterledet är 'land'. Detta kan tolkas som 'område, rike' eller som 'ö'.Svenskt ortnamnslexikon 2003, s. 92 I såväl svenskt som danskt talspråk assimilerades "tl" till "ll" (jämför med Jutland/Jylland), vilket gav upphov till formen Gulland.Wessén, Elias (1969). "" i Bo Gräslund och Ingrid Swartling: Fornvännen årgång 1969, Stockholm: Almqvist & Wiksell Förlag AB, sid. 20.

Gotland runt

Gotland Runt (GR) är världens största årliga havskappsegling som avgörs i månadsskiftet juni-juli, och som seglas från Stockholms skärgård, ut på Östersjön, runt Gotland och sedan tillbaka till Stockholms skärgård igen. Tävlingen arrangeras av segelsällskapet KSSS. Från och med år 2011 går starten från Saltsjön i centrala Stockholm. Samtidigt började tävlingen marknadsföras som ÅF Offshore Race,. Från och med 2020 heter seglingen återigen Gotland Runt, vilket egentligen är samlingsnamnet för regattan som också omfattar Stockholm City Regatta och Lilla Gotland Runt. Historik Kappseglingen "Visbyseglingen" anses vara föregångaren till nuvarande kappseglingen som på vissa banor rundar Gotland. Det var en populär kappsegling mellan större R-båtar och Skärgårdskryssare som KSSS arrangerade under 1920- och 1930-talen. Banan gick vanligtvis från Sandhamn ner till Visby där man gjorde ett uppehåll och därefter tillbaka igen till Sandhamn utan rundning av Gotland. Den sista Visbyseglingen seglades 1939, då Jacob Wallenberg i sin R-10 "Refanut" för evigt erövrade Visbypokalen. Sommaren 1937 arrangerade KSSS den första egentliga kappseglingen som rundade Gotland med 42 deltagande yachter. Båtarna kom från Tyskland, Sverige, Polen, Finland, Litauen, England och USA. Banan på 250 distansminuter utgick från Visby, sedan ner till Ölands norra grund och vidare österut runt Hoburgen motsols runt Gotland och Gotska Sandön, med målgång utanför Visby.Gotland runt historia. År 2002 skedde tävlingens första dödsolycka då finländaren Mauri Luukkala spolades överbord och drunknade.

Ortnamn på Gotland

Ortnamn på Gotland kan, liksom övriga svenska ortnamn, delas upp i naturnamn och kulturnamn. Vissa ortnamn är speciella för Gotland, bland annat gårdsnamn som har ändelsen -ings, -ungs eller enbart -s. De efterled som är specifika för Gotland är till exempel -arve, -garn, -lingbo samt -städe (som i övriga Sverige motsvaras av -sta eller -stad). Ortnamnen på Gotland är, som i alla andra landskap i Sverige, dels osammansatta ortnamn och dels sammansatta. Några av de osammansatta namnen är enstaviga, som till exempel Bro, Burs, Bäl och När. Andra är tvåstaviga som till exempel Stånga, Fole och Slite. Ändelsen -e förekommer i mycket stor utsträckning på Gotland, både som sockennamn och som gårdsnamn. På Fårö förekommer inte ändelsen -e utan endast -a, till exempel Ava, Broa och Dämba. Betydelsen av -e är mycket skiftande, men relativt vanligt är att ändelsen -e står för en pluralform. Exempel på detta är Linde (Lindum, 1300-talet) och Lye (Lüuum, 1300-talet).Svenskt ortnamnslexikon 2003, s. 192 och s. 200 I övriga Sverige är ändelsen -a vanlig och i vissa trakter även -um eller -om. Dessa ändelser (särskilt -a) betecknar ofta pluralis.Svenskt ortnamnslexikon 2003, s. 10 På Gotland är ändelsen -a mindre vanlig, men den finns bland annat i ortnamnet Roma ((in) Rumum, 1318). När det gäller den plurala ändelsen -um, fanns den på medeltiden i gotländska ortnamn, men numera har -um betydelsen hem i Gotlands ortnamn, som Gerum (Gereüm, 1300-talet) och Hejnum (Hainaim, 1300-talet).Svenskt ortnamnslexikon 2003, s. 89 och s. 122 Av de sammansatta ortnamnen har de flesta två ordled, förled och efterled, men det finns också namn med tre ordled, som Fårösund och Katthammarsvik. Definition av begreppet ortnamn Ortnamn eller toponymer är namn på geografiska företeelser och ortnamnen kan delas upp i bebyggelsenamn och naturnamn.Nationalencyklopedins ordbok, 2000, s. 1184 En språkvetenskaplig definition är att "ett ortnamn är ett språkligt uttryck som i en viss namnbrukarkrets är knutet till en bestämd plats".God ortnamnssed. Ortnamnsrådets handledning i namnvård (Gävle 2001) Ortnamnskategorier Alla ortnamn delas upp i två huvudkategorier: naturnamn och kulturnamn. Kulturnamnen kan indelas tre kategorier: ägonamn, bebyggelsenamn och namn på artefakter.Pamp, Bengt Ortnamnen i Sverige 1988, s. 7

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to