Per Tellander

Created with Sketch.

Per Tellander

Per Tellander (Larsson), född 14 januari 1876 i Vitsand i Värmland, död 20 oktober 1951 i Kärrbackstrand, Norra Finnskoga i Värmland. var en svensk målare, tecknare, skulptör och lantbrukare. Han var son till Lars Andersson och gift med Maria Jonsson. Efter att han först arbetat som timmermärkare studerade Tellander för Gustaf Fjæstad 1902–1906 och vid Konstnärsförbundets skola i Stockholm 1907-1908. Han ingick i konstgruppen De Unga men ställde inte ut med dem och var en av grundarna till Värmlands konstnärsförbund. Han flyttade till Kärrbackstrand i Norra Finnskoga socken 1914 där han drev jordbruk på Spikgården samtidigt som han var utövande konstnär. Han levde på sidan om konstens riktiga liv med en självvald isolering i de värmländska finnskogarna. Många av hans studiekamrater från Konstnärsförbundets skola rest ut i världen och skapade sig stora namn som etablerade konstnärer. Det har intygats att han i hög grad också gladdes åt sina konstnärskamraters framgångar och han höll kontakten med flera av de gamla kamraterna, Paul Piltz, Sahlströmarna och andra var välkomna gäster i Spikgården. På grund av sin isolering kom hans konst inte att utvecklas med tiden utan blev låst i de intryck han tog under sin tid vid Konstnärsförbundets skola. Tillsammans med Einar Nerman, Anna Sahlsten och Milly Slöör ställde han ut i Stockholm 1908 och separat ställde han ut på Värmlands museum 1928 och 1932. Han medverkade i Konstnärsförbundets utställning i Uppsala 1907, Sveriges allmänna konstförenings Decemberutställning i Stockholm 1911 och regelbundet i Värmlands konstnärsförbunds utställningar i Karlstad sedan 1919. Hans konst består av landskapsskildringar från Nordvärmland utförda i olja samt kolteckningar och pasteller med motiv från de enkla hemmen i finnbygden. Tellander år representerad vid Värmlands museum, Rackstadmuseet, Sahlströmsgården, Arvika kommun och skolan i Höljes med en kolteckning, en pastell och två oljemålningar. För att hedra och visa hans konstverk beslöt kyrkorådet i Norra Finnskoga att inreda en Tellandersal i prästgården i Höljes. En minnesutställning visades på Rackstadmuseet i Arvika 2003. Källor Svenskt konstnärslexikon del V, sid 402-403, Allhems Förlag, Malmö. Svenska konstnärer biografisk handbok, 1951, sid 301.

Gunnar Tellander

Gunnar Tellander år 1917. Tellanders familjegrav på Östra kyrkogården i Göteborg. Gunnar Rickard Tellander född 2 juni 1876 i Göteborg, död den 6 augusti 1930, var en svensk ingenjör, uppfinnare och industriman. Han är mest känd som en av grundarna av CTC. Biografi Gunnar Tellander var den äldste sonen till överstelöjtnant Richard Tellander och dennes hustru Ellinor född Gibson. Tellander studerade till ingenjör vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och tog examen där 1897. Därefter fortsatte han med praktiska studier vid John Lennings vävskola i Norrköping och fortsatta studier i England 1898–1899. Från 1907 var Tellander verkställande direktör i värmetekniska aktiebolaget Celsius. Han var dessutom direktör i Rosengrens kassaskåpsfabriks AB och styrelseordförande för det 1918 grundade företaget Coronaverken AB samt styrelseordförande i AB Welin. Gunnar Tellander var dessutom en av grundarna till CTC som grundades 1923 av Celsius, Tellander och Clarin. Företaget tillverkade varmvattenberedare och värmepannor, något som det gör även i våra dagar. Gunnar Tellander var även uppfinnare och innehade en mängd olika patenthttp://www.google.com/patents/US1810798, däribland securex-kopplingen. Tellander var även instiftare och styrelseledamot i Svenska värme och sanitetstekniska föreningen och Rörledningsfirmornas Riksförbund Därtill var Gunnar Tellander även engagerad i det frivilliga sjöförsvaret som växte fram strax före första världskrigets utbrott och han var flottiljchef för Göteborgs Frivilliga Motorbåtsflottilj 1917-1924http://www.thelma1916.se/empty_27.html.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to