Toppmötet (utställning)
Toppmötet var en vandringsutställning som producerades av den statliga myndigheten Riksutställningar. Den innebar premiär för Riksutställningars så kallade utställningstorn – en form av mångsidig/flexibel utställning som kunde användas på olika vis i skiftande miljöer. Toppmötet var en utställning som togs fram i efterdyningarna av de kravaller som uppstod i samband med EU-toppmötet i Göteborg, juni 2001.Riksutställningar/Projektarkivet/Projekt: 3353/Volymnummer: F1A: 418/Mapp: ”Projekt 3353, ’Toppmötet’”/Undermapp: ”3353, Diarieförda handlingar, Beslutsunderlag, Upplösningsbeslut”/12 häftade sidor A4: ”Helene Larsson/020823, Riksutställningar, Beslutsunderlag, Projektbeskrivning Makt och motmakt”, sid. 1.Riksutställningar/Projektarkivet/Projekt: 3353/Volymnummer: F1A: 418/Mapp: ”Projekt 3353, ’Toppmötet’”/16-sidigt häfte: ”En studie av utställningstornen och erfarenheter från utställningen Toppmötet. expoteket, Av Per Cederberg, 2003-09-03”, sid. 4. Bland annat baserades utställningen på sms-meddelanden från utställningens besökare.Riksutställningar/Projektarkivet/Projekt: 3353/Volymnummer: F1A: 418/Mapp: ”Projekt 3353, ’Toppmötet’”/Undermapp: ”3353, Diarieförda handlingar, Beslutsunderlag, Upplösningsbeslut”/53 sidor (lösblad med svartvit bild i stället för titel: ung man till höger om ett av tornen) A4: Sid 30: ”Sms-meddelanden till utställningen”.
Bakgrund
Grunden till utställningen Toppmötet är de händelser som blivit kända som Göteborgskravallerna, eller Göteborgshändelserna. Sverige hade för första gången varit ordförandeland i EU när unionens ledning skulle hålla toppmöte i Göteborg i juni 2001. Inbjuden var också USA:s president George W. Bush. Torsdag 14 juni uppstod bråk som utvecklade sig till kravaller som varade fram till lördag 16 juni. Ett stort antal personer skadades under kravallerna, bland annat poliser. De materiella skadorna var omfattande, bland annat i form av sönderslagna polisfordon, krossade skyltfönster och uppeldade utemöbler. Händelserna i Göteborg betecknas ofta som de värsta oroligheterna i Sverige i modern tid och fick ett långt efterspel.
Händelserna inspirerade Riksutställningar till att producera vandringsutställningen Toppmötet med start 2002. Toppmötet skulle använda en ny typ av montersystem med syfte att göra framtida utställningar mer mångsidiga och flexibla än tidigare, bland annat för att snabbt kunna produceras för att kommentera rådande samhällsklimat. Den utställning som projekterades fick arbetsnamnet Makt och motmakt.
Tema
Toppmötet tog sin utgångspunkt i händelserna i Göteborg, i samband med EU-toppmötet 2001, för att belysa vad som hade hänt ur flera synvinklar, men också hur händelserna skulle påverka framtiden. I anslutning till utställningen Toppmötet anordnades olika former av kringarrangemang, bland annat seminarier, workshops, debattdagar, skolarrangemang, samarbeten med skolor, studieförbund och berörda kommuner, fältdokumentationer, parallella utställningar i egna lokaler.Riksutställningar/Projektarkivet/Projekt: 3353/Volymnummer: F1A: 418/Mapp: ”Projekt 3353, ’Toppmötet’”/Undermapp: ”3353, Diarieförda handlingar, Beslutsunderlag, Upplösningsbeslut”/12 häftade sidor A4: ”Helene Larsson/020823, Riksutställningar, Beslutsunderlag, Projektbeskrivning Makt och motmakt”, sid. 2.