Huggare

Created with Sketch.

Viktor Huggare

miniatyr|300px|Viktor Huggares Opel Astra Coupé i Swedish Touring Car Championship på Falkenbergs Motorbana 2010. Lars Viktor Huggare, född 4 november 1985 i Köping,Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011) är en svensk racerförare. Racingkarriär Huggare har under hela sin karriär tävlat för sitt eget team Huggare Racing. Efter sin karting-karriär tävlade han i Radical National Sweden i två år. Det första, 2004, blev han elva totalt och 2005 slutade han på en sjätteplats. Efter det bytte han till Formula Renault 2.0 Nordic, där han slutade som åtta totalt 2006. Han hoppade även in i två tävlingshelger i Formula Renault 2.0 Northern European Cup. Till säsongen 2007 lades Formula Renault 2.0 Nordic ned och Huggare valde att inte flytta utomlands för att tävlaFörare - huggare.nu, utan istället börja tävla i en BMW 320i i Caran Cup (privatförarcupen) i Swedish Touring Car Championship. Efter fem pallplatser i Caran Cup blev han trea totalt i mästerskapet. 2008 kom hans första seger i Caran Cup, till den hade han också fyra ytterligare pallplatser. Han slutade säsongen återigen på en tredjeplats. Till säsongen 2009 bytte Huggare ut sin BMW mot en Opel Astra Coupé och privatförarcupen bytte namn till Semcon Cup. Antalet tävlingar under säsongen ökade från sju till arton och under året lyckades han ta sex pallplatser i Semcon Cup och även ta två poäng i förarmästerskapet. Slutplaceringen blev en fjärdeplats i Semcon Cup, medan placeringen i förarmästerskapet blev en sextondeplats. Inför säsongen 2010 behöll han samma bil, även om den var mer utveckladFörare - huggare.nu, men den stora förändringen var att han istället för att tävla i privatförarcupen, började tävla i det riktiga mästerskapet. Han hade många tävlingar som han inte startade i, och tog heller inga poäng.

Huggare

right|80px|Huggare m/1748, Sverige. Klingans längd är 60,4 cm. Huggare är ett blankvapen med kort klinga som närmast kan jämföras med en kort sabel. Huggaren infördes i de flesta av Europas arméer under första hälften av 1700-talet på grund av användandet av ny stridstaktik där värjorna ersattes av musköter och bajonetter. Infanteriet i Preussen utrustades med huggare redan 1715. Huggare i Sverige Trots att infanteriet i den svenska hären hade blivit utrustad med musköter med bajonett under första delen av 1700-talet behölls värjan i oförändrat skick som reglementerat sidovapen fram till 1748 då man fastställde en modell för ett nytt sidogevär. Vapnet var dock egentligen inte avsett för strid. I en promemoria 1746 av tronföljaren Adolf Fredrik sägs bland annat att värjorna hindrade och försvårade nästan alla rörelser och att de kunde göras kortare och lättare och mer hanterbara för att hugga faskiner, kalhugga gärdesgårdar och häckar med mera som kunde hindra soldaterna under ett anfall. Med den motiveringen gjordes ett nytt vapen med krokig klinga, fästet var av mässing med gjuten räfflad kavel och hela längden var 75 centimeter samt vägde 0,76 kilogram. Den kallades huggare m/1748. Huggare m/1748 och m/1757 infördes vid infanteriet och ersatte då värjan som sidogevär för manskap och underofficerare. Huggare infördes senare även vid artilleriet med m/1748 och artillerihuggare m/1748-1795. Under 1800-talet försvann huggaren nästan helt vid armén och fanns bara kvar hos sjukvårdstrupper och andra "icke stridande" till början av 1900-talet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to